Işıkta Yaşamak

İncil’in Yuhanna Mektupları Üzerine Bir Yorum
Hayat artık çok karmaşık bir hal almıştır. Örneğin teknolojiden anlamadan bir insan toplum arasında neredeyse yaşayamaz oldu. Her geçen gün daha da kalabalıklaşan bu yaşantımızdan kurtulmak için bazen telefonun ve internetin olmadığı bir yerlere kaçmak istiyoruz. Basit ve sade bir hayatımız olsaydı ne kadar güzel olurdu, değil mi? Aslında hayatın tüm bu fazlalıklarından silkelenip bir an soyutlanabilirsek oldukça sade ve yalın bir gerçek ortaya çıkıyor. Ya karanlıkta ya da ışıkta yaşıyoruz! Ya günaha esir ya da Tanrı’ya bağlı olarak yaşıyoruz. Temel bu gerçek hayatımızın tümünü yönlendirip şekillendiriyor. İşte Mesih’in Elçisi Yuhanna kısa bu mektuplarında hayatı en basite indirgeyerek yaşamın esaslarına odaklanır. Yuhanna’ya göre hayat aslında o kadar çok karmaşık değildir. Her şey siyah ya da beyazdır, arada gri ton yoktur. Ya Tanrı’nın yolundan ilerliyoruz ya da İblis ile beraber ters istikamete gidiyoruz. Aslında hayata bu açıdan baktığımızda birçok şeyi çok daha net ve açık görebiliyoruz. 
Peki ‘ışıkta yaşamak’ tam olarak ne demek? Kulağa hoş geliyor ama pratik olarak nasıl gerçekleşir? Yuhanna’nın anlattığı gibi öncellikle insanın Yaradan Tanrı’yı doğru düzgün tanıması gerekir. Tanrı kimdir? Nasıl biridir? Bizden ne ister? Her şey burada başlıyor. İkinci olarak Tanrı’nın tüm dünyayı kurtarmak için gönderdiği kutsal Oğlunu tanımamız gerek. Mesih'e gerçek kimliği doğrultusunda inanmamız gerekir. Üçüncüsü, yalnızca İsa Mesih’e iman ettiğimizi söylemek yeterli değildir, O’nun yolunda ilerlememiz gerekir. Tanrı’nın buyrukları uyarınca her geçen gün günahtan sıyrılıp Rab’bin kutsallığına yaraşır bir yaşantı sergilemeye gayret göstermeliyiz. Tabi biz bunu kendi gücümüzle yapamayız. Ancak ışık kaynağı olan Tanrı’ya bağlı kalarak bizler kutsal ışığında yürüyebiliriz. Nitekim ışıkta yaşamak daha dindar olmak değil İsa Mesih aracılığıyla Tanrı’yla doğrudan bir ilişkiye sahip olmak demektir. Rab’bin kendisiyle kutsal bir beraberlik söz konusudur. Dahası bizim gibi Mesih’e inanan diğer herkes ile harika bir birliktelik de söz konusudur. Böylece İsa Mesih’e iman eden öncellikle Tanrı’yla ama aynı zamanda tüm kutsallarla birlikte kutsal ve ebedi bir paydaşlığa dahil olur. 
Bunları kaydeden Yuhanna için tarif ettiği bu harika hayat hayali bir şey değildi. Kendisi İsa Mesih’i bizzat tanımış, O’nunla birlikte bir kaç yıl gezmiş, çarmıhtaki ölümüne ve görkemli dirilişine tanık olmuştu. Bahsettiği paydaşlık da teorik bir şey değildi. Elçi Yuhanna İsa Mesih’in hala yaşadığı ve kendisine iman eden herkeste varlığını ve etkinliğini sürdürdüğüne inanıyordu. Ancak bu kutsal beraberlik yalnızca özel bir kavme bağışlanmış bir ayrıcalık değil, iman eden herkes için geçerlidir. İşte bu mektupta amacı tüm herkesi bu harika paydaşlığa çağırmaktır. Hep birlikte ışıkta Rab’bin sevgi yolunda ilerleyebilsek ne güzel olur. Tabi ki bu kolay değil çünkü ışığı kıskanan karanlık güçleri ortalığı karıştırmak ve bizi gerçekten caydırmak için uğraşacaklar. Ancak gerçekten Tanrı’yı seven kişiyi hiç kimse Rab’den koparamaz. Sonuç olarak Tanrı’nın kutsal yolunda yürümek ışıkta yaşamak istiyorsanız, gelin Işığın ta kendisini tanıyan Yuhanna ile birlikte adım adım ilerleyelim.    

About the Author

Can Nuroğlu

Evli ve üç çocuk babasıdır. Amerika'da Emmaus İncil Üniversitesinden mezun olduktan sonra on bir yıl Diyarbakır Kilisesinde hizmet etti. Şimdilik Kuzey Kıbrıs'ta bulunup Mesih'in hizmetine devam etmektedir.

Facebook'ta Can ile görüşebilirsiniz. Ayrıca heygavur.com'dan onun TV programları izleyebilirsiniz.

Other Books By Can Nuroğlu

Comments

Meraba sizleri Isa mesihin sevgisiyle selamlarim bana yeni kitabinizdan Yolarsaniz Nennung olurum Sevgilerimle Necah

Add new comment