Kutsal Kitap

Kutsal Kitap’ta 66 kitap vardır. Yaklaşık 1500 yıllık süre içerisinde çok farklı insanlar tarafından yazıldı. Kutsal Kitap esinlenmiştir. Bu Tanrı’nın yazarlara  yazdıkları sözlerde rehberlik ettiği anlamına gelir.

        Kutsal Yazılar’ın tümü Tanrı esinlemesidir’ (2. Timoteos 3:16, Kutsal Kitap).

            Kutsal Ruh tarafından yöneltilen insanlar Tanrı’nın sözlerini ilettiler’ (2. Petrus 1:21).

        Kutsal Kitap Tanrı’nın Sözü, Kendisi. Gerçek ve tamdır, ve biz ona tamamen inanabiliriz. Kutsal Kitap’ta  Rabbin insanların hakkında ne düşündüğünü buluyoruz ve O’nun büyük sevgisiyle insanlara heryerde neler yaptığının farkına varıyoruz.

        Kutsal Kitap’ın iki ana bölümü var: Eski Antlaşma ve İncil. Eski Antlaşma, İsan’ın cennetten bizim dünyaya gelişinden önce yazıldı. İncil ise İsan’ın dünyaya gelişinden sonra yazıldı.

                                      

Eski Ahit

Eski Antlaşma’nın dört konu hakkında tam 39 kitabı var. Konular yasa (5 kitap), tarih (12 kitap), şiir (5 kitap) ve peygamberlik (17 kitap).

                          Kanun Kitapları (5 kitap):

 

                           Tarih Kitapları (12 kitap):

 

                           Şiir Kitapları (5 kitap):

 

                           Peygamberlik Kitapları (17 kitap):

 

 

Yasa Kitapları

 

Bu beş kitap kapsamında dünyanın yaratılışı (Yaratılış 1 ve 2) ve dünyadaki günahın başlangıcı hakkında okuyoruz. Günah ölümü getirdi ve insanları Tanrıdan ayırdı (Yaratılış 3).

Aynı zamanda Tanrı’nın İbrahim’i büyük bir ulusun babası olarak seçtiğini okuduk. O ulusun adı İsrail diye anılacaktı (Yahudiler). Onlar Tanrı’nın özel halkı olacak, ve onların içinden Mesih doğup tüm dünyanın kurtarıcısı olacaktı.

‘RAB Avram’a, “Ülkeni, akrabalarını, baba evini bırak, sana göstereceğim ülkeye git” dedi, “Seni büyük bir ulus yapacağım,
Seni kutsayacak, sana ün kazandıracağım,
Bereket kaynağı olacaksın.
Seni kutsayanları kutsayacak,
Seni lanetleyeni lanetleyeceğim.
Yeryüzündeki bütün halklar
Senin aracılığınla kutsanacak”
(Yaratılış 12: 1-3).

        Musa İsrail’in lideriyken, Tanrı onlara buyruk verdi. Buyruklar, veya kanun, halka Tanrı’nın onlardan ne yapmalarını ve ne yapmamalarını beklediğini söyledi. Tanrı bunları söyledi:

        ‘Benden başka tanrın olmayacak.

        Kendine yukarıda gökyüzünde, aşağıda yeryüzünde ya da yer altındaki sularda yaşayan herhangi bir canlıya benzer put yapmayacaksın.

        Tanrın RAB’bin adını boş yere ağzına almayacaksın.

        Şabat Günü’nü kutsal sayarak anımsa.

        Annene babana saygı göster.

        Adam öldürmeyeceksin.

        Zina etmeyeceksin.

        Çalmayacaksın.

        Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin.

        Komşunun evine, karısına, erkek ve kadın kölesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.’ (Çıkış 20).

        Halk günah işlediği zaman (yanlış şeyler yaptıkları zaman), Tanrı onlara bir hayvan alıp, hayvanı öldürüp, ve O’na hayvanın kanını getirmeyi emretti (Levililer 1-7).

        “Nitekim Kutsal Yasa uyarınca hemen her şey kanla temiz kılınır, kan dökülmeden bağışlama olmaz.” (İbraniler 9:22).

        Bir hayvanın kanı tabi ki günahı affetmez. Ama hayvanın ölümü Rabbimiz İsa Mesih’in hakkında bir dersti. Halka İsa’nın geleciğini ve onların günahları için öleceğini öğretti. Sadece O’nun ölümü aracılığıyla onlar affedilebilir ve günahları bağışlanabilirdi.

        ‘Çünkü boğalarla tekelerin kanı günahları ortadan kaldıramaz’ (İbraniler 10:4).

        ‘Mesih günahlarımıza karşılık öldü’ (1. Korintliler 15:3).

        ‘(Tanrı’nın) Oğlu İsa’nın kanı bizi her günahtan arındırır.’ (1. Yuhanna 1:7).

        Eski Antlaşma’daki hayvan kurbanları sadece insanlara günahlarını hatırlatabilirdi, ama İsa’nın ölümü günahı yok eder ve günahlı insanları temiz kılar.

       

                                             Tarih Kitapları

        Bu 12 kitabın içerisinde İsrail ulusunun tarihini okuyoruz. Tanrı’nın onlara verdiği Kenan diyarında yaşadılar (Yeşu). Onlara hükmedecek bir kral istediler. Saul onların ilk kralıydı. Davut ise onların en önemli kralıydı (1. ve 2. Samuel).

        Tanrı İsrail halkını sevdi, ama halk  Tanrı’ya ne saygı gösterdiler ne de O’na itaat ettiler. Bunun yerine, günah dolu bir hayat sürdüler. Böylece Tanrı onları cezalandrırmak için onlarla savaşsınlar diye yabancı uluslar gönderdi. Tanrı, bu uluslara İsrail’i devirip oradakileri esir olarak uzak ülkelere getirmelerine izin verdi. Yıllar sonra bazı Yahudiler o yabancı ülkelerden kendi topraklarına dönüp yeniden inşa etmeye koyuldular (1. ve 2. Krallar; 1. ve 2. Tarihler; Ezra; Nehemya).

 

Şiir Kitapları

5 şiir kitabı var. Eyüp dünyada çekilen eziyetlerle ilgili büyük sorun hakkında. Mezmurlar tapınmak için övgüler ve dualardır. Süleyman’ın Özdeyişleri bilgelik hakkında kısa ifadelerdir. Vaiz ‘Hayat neyle ilgili?’ sorusunu soruyor. Ezgiler Ezgisi de Kral Davut’un oğlu Kral Süleyman tarafından yazılan bir aşk hikayesidir.

 

Peygamberlik Kitapları

17 peygamberlik kitabı M.Ö. 840 ve M.Ö. 420 arasında yazılmıştır (İsa’nın doğumundan önce). Tanrı’nın kendi kulları olan peygamberlere İsrail halkına bildirmek için verdiği mesajlardır.

Peygamberler bazen geçmiş hakkında konuşurlardı. Halka Tanrı’nın onları kendi özel halkı olarak seçtiğini ve Tanrı’nın bütün buyruklarına boyun eğmeleri gerektiğini söylediler. Peygamberlerin haberleri sık sık İbrani ulusundaki mevcut durumun ve halkın kötü davranışının hakkındaydı. Peygamberler, Tanrı’nın onlara kızgın olduğunu söylediler çünkü Tanrı’ya sırtlarını dönüp putlara tapıyorlardı. Peygamberler aynı zamanda gelecek hakkında konuştular. Peygamberler Tanrı’nın yakında kendi günahkar halkını yabancı diyarlara yollayarak cezalandıracağını söylediler. Ama daha sonra, Mesih aracılığıyla Musevi ulusu ve dünyanın bütün uluslarını kutsayacaktı. Tanrı Mesih’i cennetten gönderecekti ki bütün dünyanın günahları için ölsün ve Kurtarıcı’ya güvenen herkes kurtulacaktı.

Peygamberler Mesih’in hakkında bir hayli konuştular. Mesih’in dünyaya gelip öleceğini söylediler (Yeşaya 53). Ondan sonra, daima egemen olacaktı (Yeşaya 9:7). Mesih’in Beytlehem kasabasında (Mika 5:2) bakire bir anneden doğacağını söylediler (Yeşaya 7:14). Aynı zamanda Mesih’in gelecekteki krallığını (Daniel 2:44; 7:13-14) ve çarmıha gerilişini (Zekeriya 12:10) önceden haber verdiler.

 

İncil

İncil’in 27 kitabı var.

Kitaplar şunlardır:

 

Müjdeler (4 kitap)                       Erken Kilise Tarihi (1 kitap)

Matta                                             Elçilerin İşleri  

Markos

Luka

Yuhanna

 

 Mektuplar (21 kitap)

Romalılar                                                   Titus    

  1. ve 2. Korintliler                                    Filimon      

Galatyalılar                                                İbraniler    

Efesliler                                                      Yakup  

Filipililer                                                     1. ve 2. Petrus  

Koloseliler                                                  1., 2. ve 3. Yuhanna

  1. ve 2. Selanikliler                                   Yahuda   

  1. ve 2. Timoteos 

                 Kehanet (1 kitap)

                 Vahiy

 

Müjdeler

Müjde kelimesi ‘iyi haber’ anlamına gelir. 4 müjde kitapları 4 farklı adam tarafından yazıldılar. Bunlar, Rab İsa Mesih’in hikayesini anlatırlar: Onun sonsuz geçmişi; cennetten dünyaya gelişi; annesi Meryem’in O’na mucizevi bir şekilde gebe kalması; doğumu ve hayatı; öğretmenliği ve harikaları; ölümü, dirilişi (ölümden kalkmak), ve cennete dönüşü.

 

Erken Kilise Tarihi

Elçilerin İşleri kitabı, kilisenin başlangıcı ve büyümesini ve ilk Hıristiyanların nasıl yaşayıp acı çektiklerini ve İsa’yla ilgili müjdeyi hem komşulara hem de uzak diyarlara nasıl götürdüklerini anlatıyor.

Mektuplar

Buradaki 21 kitap, Hıristiyan liderler tarafından kiliseler ve bireyler için yazılan mektuplardır. Mektuplar Hıristiyan inancındaki büyük gerçeklerden bahseder ve imanlıların nasıl yaşamaları gerektiği hakkında pratik öğretişler verir.

 

 

 

Kehanet

 

Vahiy İsa Mesih’i Kralların Kralı, bütün düşmanları karşısında muzaffer, ve tüm yaratılışın Rabbi olarak gösterir. 1. – 3. bölümlerin bugünkü tüm kiliseler için önemli dersleri vardır. 4. – 22. bölümleri gelecteki olayları anlatır – cennette, dünyada ve cehennemdeki son günlerde olacak olaylar.

 

 

Kutsal Kitap Nasıl Okunmalı

 

  1. Okumadan önce dua et. Kutsal Kitabı anlamak için zeki olmak zorunda değiliz. Tanrı O’nu içtenlikle arayan tüm insanlara öğretir. Tanrı’dan sana öğretmesini iste. 

 

‘Sözlerinin açıklanışı aydınlık saçar, Saf insanlara akıl verir’ (Mezmurlar 119:130).

 

‘Bütün yüreğinizle, bütün canınızla ararsanız, O’nu (Tanrı’yı) bulacaksınız.’ (Yasa’nın Tekrarı 4:29).

 

  1. Okuduğunu bir düşün. Kutsal Kitabı okumak kolay değildir. Tanrı’nın bizim için mesajını hakikaten anlamak için, (Kutsal Kitabın) ne dediğini dikkatle düşünmemiz lazım. 

 

‘(Tanrı’nın) Koşullarını  derin derin düşünüyorum, yollarını izlerken.’ (Mezmurlar 119:15).

 

 

  1. Oku ve söz dinle. Kutsal Kitap Tanrı’nın bizim nasıl yaşamamızı istediğini söyleyen bir rehber kitabıdır. Tanrı’nın sözünü dinlersek bizi kutsayacaktır. 

 

Tanrı sözünü yalnız duymakla kalmayın, sözün uygulayıcıları da olun… oysa mükemmel yasaya, özgürlük yasasına yakından bakıp ona bağlı kalan, unutkan dinleyici değil de etkin uygulayıcı olan kişi, yaptıklarıyla mutlu olacaktır. (Yakup 1:22, 25).

 

Kutsal Kitabı bilgeli olmak için oku. Kurtulmak için ona inan. Kutsal olmak için sözünü dinle! Kutsal Kitap’ta sana yol göstermek için Tanrı’nın ışığı var, seni güçlendirmek için cennetten yemek var ve seni Hıristiyan hayatında cesaretlendirmek için vaatlar var. Yavaş, düşünceli, ve gündelik olarak oku onu. Dünyanın en mükemmel kitabıdır. Tanrı’nın kitabı: O’nun tüm insanlara mesajı.