E) İSA'NIN HAVARİLERİ

Matta 10:1-15

1  İsa on iki öğrencisini yanına çağırıp onlara kötü ruhlar üzerinde yetki verdi. Böylece kötü ruhları kovacak, her hastalığı, her illeti iyileştireceklerdi. 2-4  Bu on iki elçinin adları şöyle: Birincisi Petrus adıyla bilinen Simun, onun kardeşi Andreas, Zebedi'nin oğulları Yakup ve Yuhanna, Filipus ve Bartalmay, Tomas ve vergi görevlisi Matta, Alfay oğlu Yakup ve Taday, Yurtsever Simun ve İsa'ya ihanet eden Yahuda İskariot. 5  İsa Onikiler'i şu buyrukla halkın arasına gönderdi: ‹‹Öteki ulusların arasına girmeyin. Samiriyeliler'in kentlerine de uğramayın. 6  Bunun yerine, İsrail halkının yitik koyunlarına gidin. 7  Gittiğiniz her yerde Göklerin Egemenliği'nin yaklaştığını duyurun. 8  Hastaları iyileştirin, ölüleri diriltin, cüzamlıları temiz kılın, cinleri kovun. Karşılıksız aldınız, karşılıksız verin. 9  Kuşağınıza altın, gümüş, ya da bakır para koymayın. 10  Yolculuk için ne torba, ne yedek mintan, ne çarık, ne de değnek alın. Çünkü işçi yiyeceğini hak eder. 11  Hangi kent ya da köye girerseniz, orada saygıdeğer birini arayın ve ayrılıncaya dek onunla kalın. 12  Onun evine girerken, evdekilere esenlik dileyin. 13  Eğer evdekiler buna layıksa, dilediğiniz esenlik üzerlerinde kalsın; layık değillerse, size geri dönsün. 14  Sizi kabul etmez, sözlerinizi dinlemezlerse o evden ya da kentten ayrılırken, ayaklarınızın tozunu silkin. 15  Size doğrusunu söyleyeyim, yargı günü o kentin hali Sodom'la Gomora bölgesinin halinden beter olacaktır.››



AÇIKLAMA: Mesih'in kimsenin yardımına ihtiyacı yoktu. Daha sonra göreceğimiz gibi, İsa çarmıhta insanlık uğruna canını feda ederek tek başına dünyayı kurtardı. O halde neden 12 havari seçti? Onlardan bir şey almak istediğinden değil, onlara bir şey vermek istediğinden. Bu İsa'nın yeryüzündeki üç yıllık hizmetinin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Burada Mesih'in öğrencilerini hizmetine katmak istediğini görebiliyoruz. Tek başına da yapabilirdi ancak bu kutsal ayrıcalığı kendisini izleyenlere de tattırmak istedi. Göksel Egemenliğini yeniden kurarken bunda izleyicilerine bir pay ayırmıştı. Düşünün, dünyayı kurtarmaktaki işinde Rab bize de bir rol verdi.
Mesih'in seçtiği insanlara baktığımızda çok şaşırırız. Bize kalsaydı çok daha medeni, eğitimli ve ümit verici bir takım seçerdik. Ancak Mesih'in seçtiklerine bakarsak aralarında pek çok balıkçı, bir vergi memuru ve yurtsever yani Roma'ya karşı devrime katılan birini de görürüz. Çoğu Celileliydi yani o dönemde köylü sayılan kesim. Aslında Mesih'in bu tür bir takımı adam etmesi başlı başına bir mucizeydi. Üstelik Mesih onlara kendi mucizevi yetkisinden de verir. Bu altı yaşındaki oğluma bir doktorun alet kutusunu vermeye benzer. Ancak Mesih ne yaptığını biliyordu ve böylece onları Egemenliği duyurmaya gönderir. Ancak İsa'nın onları öncellikle Yahudilere yöneltmesi dikkatimizi çekebilir. Neden böyle? Çünkü baştan beri Rab kurtuluş vaadini Yahudilerin atası olan İbrahim'e verdi. Daha sonra onun soyundan gelen İbrani peygamberlerle Mesih'in gelişini duyurdu. Ancak bundan, Tanrı sadece Yahudileri kurtarmak istiyor ya da ayrımcılık yapıyor anlamını çıkartmamalıyız. En başta İbrahim'e seslenirken Rab dedi ki: 'Senin soyun tüm uluslara bereket kaynağı olacaktır.' Evet Rab İbrahim ve soyu olan Yahudilerle başladı ama amacı onların aracılığıyla diğer tüm uluslara ulaşmaktı. Ama öncellikle onların Mesih'i kabul etmeleri gerekiyordu. Ancak daha sonra Mesih'i reddedip çarmıha gerdiklerinde Rab bu egemenlik müjdesini bütün uluslara gönderdi.

Gördüğümüz gibi havariler yanlarına hiç bir şey almadan sadece Mesih'in yetkisiyle kendi halkları arasında daldılar. Acaba Rab bizim bugün benzer bir şekilde halkımıza gidip müjdeyi duyurmamızı ister mi? İsa Mesih pek yakında yeryüzüne Egemenliğini kurmak için dönecektir. Havarilerin yaptığı gibi bizler de halkımıza Göklerdeki Egemenliğinin yaklaştığını duyurmalıyız. İlk günlerde olduğu gibi son günlerde de Rab'bin yine mucizeler yapacağını biliyoruz. Dua edelim Rab bizi bu kutsal görev için cesaretlendirsin ve donatsın?



Formun Altı